Alicante | bezienswaardigheden | vakantie | vervoer | vliegen naar Alicante | reisinfo | weer & beste reisperiode | links

Vliegen naar Alicante

Ongeveer negentig procent van de Nederlandse en Belgische toeristen die naar Alicante op vakantie gaan die doen dat met het vliegtuig. Een exact aantal is lastig te bepalen, omdat er niet duidelijk geregistreerd wordt hoeveel van de Nederlanders en Belgen die met de auto naar een andere bestemming aan de Costa Blanca reizen ook een dag naar Alicante gaan zonder daar te overnachten. De reden dat het merendeel met het vliegtuig reist heeft alles te maken met de reisafstand en de kosten. Vliegen is efficiŽnter en vaak ook goedkoper, zelfs als je ter plaatse een auto huurt. Pas als de vliegtickets serieus duurder zijn dan gemiddeld of je met meer dan vier man in een auto reist dan wordt vliegen duurder dan de reis met de auto afleggen.

Alicante bezienswaardigheden

In Alicante kun je heerlijk genieten van het strand, maar er is ook voldoende te zien en te doen in Alicante.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Alicante op een rijtje gezet:
Alicante bezienswaardigheden top 10

Vliegafstand en reisduur

Hemelsbreed is de afstand tussen Amsterdam en Alicante ruim zestienhonderd kilometer. Vanuit Rotterdam is het ruim 1550 kilometer en vanuit Eindhoven ongeveer 1525 kilometer. Over de weg kun je nooit deze optimale afstanden bereiken en loopt de kilometerteller al snel op naar om en nabij de tweeduizend kilometer. Via de lucht leg je dit soort afstanden af in ongeveer 2,5 uur bij een gemiddelde kruissnelheid van 700 tot 800 kilometer per uur en er rekening mee houdende dat de snelheid bij opstijgen en landen lager liggen. Dat betekent dat als je een vroege ochtendvlucht vanuit Nederland hebt (rond 6 of 7 uur in de ochtend), je in principe voor lunchtijd al kunt shoppen in Alicante of een lekkere duik kunt nemen in de Middellandse Zee.

In het geval van vluchten naar Alicante gaan de vliegtuigen van Nederlandse (charter)maatschappijen meestal rechtstreeks van en naar Alicante. Het is echter altijd mogelijk dat een reisorganisatie op de heen- en/of de terugweg een landing elders inlast. Soms is dat al bekend op het moment van boeken, soms wordt dit pas later beslist. In principe kunnen tijden en routes nog tot vlak voor vertrek aangepast worden.

Luchtvaartmaatschappijen

Vanuit Nederland heb je de keuze uit verschillende luchtvaartmaatschappijen om mee naar Alicante te vliegen. Daarnaast heb je ook nog eens de keuze uit een aantal vertrekluchthavens binnen Nederland. Transavia, TUI, KLM, Easyjet, Corendon, Vueling en Ryanair vliegen vanuit Nederland naar Alicante. Dat gebeurt vooral vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. De meeste maatschappijen vliegen zowel tijdens het zomerseizoen als tijdens het winterseizoen naar Alicante. Een winterzonvakantie is daarom ook gemakkelijk te realiseren.

Wie in Nederland geen goed ticket kan vinden die kan altijd nog over de grens kijken. Ook vanuit BelgiŽ (o.a. Brussel en Luik) als vanuit luchthavens net over de grens in Duitsland (Weeze, DŁsseldorf en Keulen) kan er naar Alicante gevlogen worden. Dit wordt al snel de moeite waard op momenten dat men in Nederland schoolvakantie heeft en in BelgiŽ en/of Duitsland niet.

Boek op tijd

Het aantal aanbieders op vlucht naar Alicante is vrij groot, maar de vraag naar vliegtickets richting Alicante is ook groot. Voor populaire periodes krimpt het aanbod snel en stijgen de prijzen ook vrij hard. Op tijd boeken voor dat soort reisperiodes is daarom van belang. Denk hierbij vooral aan de zomervakantie, de meivakantie, de herfstvakantie en ook de kerstvakantie. Op momenten dat de schoolvakanties in Nederland (vrijwel) gelijk lopen met die in BelgiŽ en/of Duitsland neemt de vraag van tickets toe. Ook bestaat er dan voor ons Nederlanders amper een optie om in deze twee buurlanden naar goedkope vliegtickets naar Alicante te zoeken.

Buiten de schoolvakanties zijn ook de zaterdagen en in iets minder mate de zondagen populaire dagen om op te vliegen. Dat merk je vooral in de maanden rondom de zomervakantie zoals juni en september. Ook hier geldt dat je vroeg moet boeken om een beetje betaalbare vliegtickets te vinden. Door je te abonneren op nieuwsbrieven van luchtvaartmaatschappijen zoals Transavia ben je snel op de hoogte wanneer er voor een nieuw seizoen geboekt kan worden. Ook social media zijn goede kanalen om op de hoogte te blijven.

zoek vliegtickets naar Alicante bij Transavia

Prijzen

Een retourticket vanaf Nederland naar Alicante kun je vaak al onder de honderd euro per persoon boeken als je buiten het hoogseizoen vliegt en bijtijds boekt. Voor de vliegtickets voor de maanden juli en augustus betaal je in de laatste weken voor vertrek vaak al meer dan driehonderd euro per persoon. Reis je op een zaterdag of zondag? Dan kan de prijs voor een ticket, mits nog beschikbaar, oplopen tot meer dan vierhonderd euro. Ruimbagage, stoelreservering (plaats vooraf uitkiezen) en hapjes of drankjes aan boord zijn dan nog niet inbegrepen.

Als je een leuke last minute aanbieding wilt hebben voor een vliegticket naar Alicante dan moet je je vooral focussen op de periode november tot en met maart, maar dan wel buiten de schoolvakanties. Wie goed zoekt en wat flexibel is met de vertrekdata die moet zeker in staat zijn om een leuke lastminute naar Alicante te vinden.

Luchthaven Alicante-Elche

De luchthaven van Alicante heet officieel Aeropuerto de Alicante-Elche in het Spaans of Aeroport d'Alacant-Elx in het Valenciaans. Het internationale vliegveld van Alicante ligt slechts op zo'n negen kilometer ten zuidwesten van het Alicante. Met ruim twaalf miljoen passagiers per jaar behoort deze luchthaven tot de top zes drukste luchthavens van Spanje. Kwalitatief behoort dit middelgrote vliegveld tot de beste luchthavens in zijn soort binnen Europa. In 2017 werd vliegveld Alicante-Elche door de Airports Council International zelfs tot het beste vliegveld in zijn categorie.

De nieuwe terminal die in 2011 opende heeft de maximale capaciteit van de luchthaven uitgebreid tot maar liefst twintig miljoen passagiers per jaar. Er is dus nog voldoende ruimte voor groei. Deze ruimte wordt in toenemende mate ingenomen door binnenlandse vluchten. Hoewel ook het aantal internationale vliegverbindingen toeneemt zie je dat het vliegveld op dit moment ook met binnenlandse vluchten flink aan het groeien is. Het merendeel van de passagiers is echter afkomstig uit het buitenland. Ryanair zorgt op dit moment voor het grootste aantal passagiers. De drukste routes naar Alicante zijn vooral vanaf Britse luchthavens met London-Gatwick en Manchester als de absolute koplopers met ieder bijna een miljoen passagiers per jaar. Opvallend is dat Amsterdam de drukste leverancier van passagiers is van alle niet-Britse luchthavens. Samen met East Midlands, Birmingham en Newcastle vormt Amsterdam de middenmoot in de top 10 van luchthavens die een verbinding met Alicante onderhouden. Van alle passagiers komt ongeveer 40% uit het Verenigd Koninkrijk, ongeveer 10% uit Spanje, ongeveer 7% uit Duitsland en ongever 6,5% uit Nederland. De nummer vijf is Noorwegen.

Vanaf het vliegveld kun je per bus, taxi of huurauto naar Alicante reizen. Dat neemt ongeveer twintig minuten in beslag. De actuele verkeersdrukte is hierbij wel een belangrijke factor. Voor een taxirit ben je gemiddeld zo'n twintig euro per enkele reis kwijt. Met de bus betaal je iets minder dan vier euro per persoon. Als je met z'n vieren bent is de taxi dan al snel aantrekkelijker. Die zet je immers direct bij je accommodatie af.

Huurauto

Als je per vliegtuig naar Alicante reist dan kun je natuurlijk ook ter plaatse een auto huren. De luchthaven van Alicante is niet voor niets ťťn van de grootste plekken in Spanje wat betreft het verhuren van auto's. Dat komt vooral omdat deze luchthaven de toegangspoort is voor een groot deel van de populaire Costa Blanca.
Je kunt kiezen uit een groot aantal autoverhuurders. Een deel daarvan heeft balies en ophaalpunten op de luchthaven terwijl andere verhuurbedrijven buiten het vliegveld gevestigd zijn. Dat zijn vaak de kleinere lokale verhuurders terwijl de grote internationale autoverhuurders vooral vanaf de terminal opereren. Op het moment dat je gaat zoeken naar een huurauto dan is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De prijzen en voorwaarden kunnen flink uiteenlopen. Pas vooral op met extra kosten die kunnen verschijnen op het moment dat je je huurauto op gaat halen. Zo hebben wij zelf flink negatieve ervaringen gehad met Gold Cars. Ons hele verhaal over Gold Cars lees je hier.
Sindsdien huren wij onze auto's in Europa meestal bij Sunny Cars. Dit bedrijf werkt samen met bedrijven die over het algemeen een goede reputatie hebben. Dat betekent geen verplichte afname van een volle tank brandstof, geen rare verzekeringsvoorwaarden en geen verborgen toeslagen.
Bekijk de huurauto's via Sunny Cars in Alicante

Vervelende verrassing: Opgepompte bedragen betalen voor je brandstof

Meer info over Alicante

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Alicante:
Alicante in 24 foto's
Alicante informatie
Alicante tips
Alicante weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Alicante

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy