Alicante | bezienswaardigheden | vakantie | vervoer | vliegen naar Alicante | reisinfo | weer & beste reisperiode | links

Het weer in Alicante

Als je Alicante gaat bezoeken dan is er een grote kans dat je te maken gaan krijgen met zonnig en vaak ook warm weer. Het mediterrane klimaat zorgt ervoor dat het vrijwel heel het jaar zacht weer is in Alicante. De winters behoren hier tot de aangenaamste winters van Europa. Dat betekent niet dat je in december hele dagen op het strand kunt liggen, maar een groot deel van de winter kun je in ieder geval wel lekker buiten wandelen, fietsen en op de terrasjes genieten van het goede leven in Alicante. De zomermaanden zijn aangenaam warm met af en toe een uitschieter naar boven waardoor het soms even wat minder aangenaam is. Je gemak houden is dan het devies.

Alicante bezienswaardigheden

In Alicante kun je heerlijk genieten van het strand, maar er is ook voldoende te zien en te doen in Alicante.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Alicante op een rijtje gezet:
Alicante bezienswaardigheden top 10

Aangename winters

Zoals we in de introductie al schreven: de winters zijn verre van kil en somber in Alicante. Natuurlijk is het in de winter koeler dan in de zomer en laat de zon zich ook minder zien. Natuurlijk heb je in de wintermaanden kans op grijzen dagen en regent het ook van tijd tot tijd. In vergelijking tot Nederland in dezelfde periode is Alicante dan echter een heel stuk aangenamer. Niet voor niets dat ook deze stad aan de Costa Blanca in die periode een goede plek is om te vertoeven. Alicante is daarom een prima bestemming om te overwinteren. In tegenstelling tot Benidorm zul je in Alicante wel wat meer moeite hebben om goedkope accommodaties te vinden voor een langer verblijf. Waar Benidorm echt een toeristenstad is, daar is Alicante altijd nog een gewone stad waar ook toeristen komen.
De middagtemperaturen liggen in Alicante in de winter meestal zo tussen de 12 en 22 graden Celsius. Af en toe heb je weleens koelere dagen, maar lenteachtig weer is eigenlijk een beetje de norm in de maanden november tot en met maart. Voor een echte winterzonvakantie waarbij je een groot deel van de tijd op het strand en in het water vertoeft is Alicante wel wat te koel. Het zeewater is met een gemiddelde temperatuur van 14-15 graden voor de meesten dan ook niet uitnodigend om te gaan zwemmen.

Warme zomers

De zomermaanden zijn in Alicante eigenlijk vrijwel gegarandeerd warm. Vanaf begin juni tot ver in september liggen de maximumtemperaturen zowat continu boven de 25 graden Celsius. Gemiddeld mag je rekenen op 26 tot 32 graden Celsius, wat uitstekende waardes zijn voor een zonvakantie. Ook 's avonds blijft het vaak nog lang warm. Vaak blijft de temperatuur in juli en augustus tot diep in de nacht boven de twintig graden om uiteindelijk pas tegen zonsopkomst het laagste punt te bereiken. Meestal is dat ongeveer 18 tot 22 graden Celsius. Behalve dat het warm is, is het ook zeer zonnig in de zomer. De maanden juni, juli en augustus komen vrijwel gegarandeerd ruim boven de 300 uur aan zonnig weer per maand uit. Wolken komen voor, maar er zijn regelmatig periodes dat er dagenlang geen wolkje aan de lucht te spotten is.

Voor- en najaar

Wanneer het voorjaar en najaar beginnen is in Alicante niet zo vastomlijnd. Vaak merk je dat de eerste serieuze storing in september Alicante bereikt, maar het kan ook oktober zijn. In september merk je ook dat de scherpe kantjes van de zomer aan het verdwijnen zijn. Uitschieters richting de 35 graden komen nog maar amper voor, terwijl die er in juli en augustus heus wel kunnen zijn. In oktober is de kans op regen al wat hoger en zie je dat de gemiddelde temperaturen naarmate de maand vordert echt dalen. Hier geldt echter dat de langjarige gemiddeldes geen garantie bieden. Sommige jaren is oktober wat minder aangenaam, sommige jaren lijkt oktober nog echt op een zomermaand, waarbij je wel merkt dat de dagen korter en de avonden koeler worden. November mag je wel als een absolute najaarsmaand zien. Het voorjaar begint net als bij ons in maart. Dan merk je dat de hoeveelheid zon toeneemt en ook het kwik vaker boven de twintig graden uitkomt. De eerste zomerse en soms zelfs tropische dagen worden ook in maart geregistreerd. In april en mei zie je de temperaturen stap voor stap omhooggaan. De kans op een minder goede dag of koelere periode is echter te groot om deze maanden bij de zomermaanden te mogen rekenen. Tot medio juni kan er ook nog een flinke bui vallen.

Neerslag

In een gemiddeld jaar valt er ongeveer 250 tot 300 millimeter neerslag in Alicante. Dat is vrijwel zonder uitzondering in de vorm van regen. Hagel komt sporadisch ook voor als er echt sprake is van een diepe koudeput die de regio Alicante weet te bereiken. In het binnenland van de regio kan zelfs sneeuw voorkomen. Zo werd de provincie in maart 2017 opgeschrikt door een flinke sneeuwbui. Het opvallende was dat dit enkele dagen gebeurde nadat er tropische temperaturen gemeten waren in Alicante.
Regen valt in Alicante vooral in de periode eind september tot en met mei. Echt grote hoeveelheden zijn het meestal niet. Je merkt wel dat door klimaatverandering het vooral tussen oktober en eind maart vaker gebeurt dat er een keer zware buien vallen. Als je kijkt naar het gemiddeld aantal dagen in een maand dat er neerslag valt dan zul je zien dat ook in de iets nattere periode er veel meer droge dan natte dagen zijn. In de zomer weet de neerslag Alicante maar heel af en toe te bereiken. Sommige jaren is het gewoon twee tot drie maanden helemaal droog, terwijl er ook zomer zijn dat Alicante een paar keer te maken krijgt met regen of onweer. Een langere periode met onbestendig weer is in de zomer eigenlijk vrijwel onmogelijk. We zullen niet zeggen dat het niet kan, maar de kans dat het wel gebeurt is enorm klein.

Zonneschijn

In Alicante mag je per jaar rekenen op ongeveer 3000 zonne-uren. Dat is het aantal uren dat de zon ongehinderd door bewolking te zien is vanuit Alicante. Daarmee behoort Alicante tot de meest zonnige bestemmingen in Europa. Echt sombere maanden kent Alicante niet. Zelfs in de winter is het vaak zonnig of is er sprake van weer met een zonnig karakter. Je merkt wel dat de zomermaanden relatief zonniger zijn dan de wintermaanden. De maand juli is het zonnigste met gemiddeld ruim 340 uur zonneschijn per maand. Augustus is in het absolute aantal zonne-uren wat minder goed bedeeld, maar dat wordt vooral veroorzaakt omdat de dagen in deze maand alweer wat korter aan het worden zijn.

Klimaattabel

Onderstaande klimaattabel toont de langjarige gemiddelde gegevens voor temperaturen, neerslag en aantal uren zonneschijn per kalendermaand. Houd er rekening mee dat het om geregistreerde gemiddeldes gaat en dat actueel weer af kan wijken.
 

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 16 C 6 C 6 uur 5 dagen 21 mm 14 C
februari 17 C 7 C 6 uur 4 dagen 20 mm 14 C
maart 19 C 8 C 7 uur 4 dagen 22 mm 14 C
april 20 C 10 C 8 uur 5 dagen 31 mm 15 C
mei 23 C 13 C 9 uur 4 dagen 28 mm 17 C
juni 27 C 16 C 10 uur 3 dagen 10 mm 21 C
juli 30 C 19 C 11 uur 1 dagen 6 mm 24 C
augustus 31 C 20 C 10 uur 1 dagen 6 mm 25 C
september 28 C 18 C 8 uur 3 dagen 40 mm 24 C
oktober 24 C 14 C 7 uur 4 dagen 62 mm 21 C
november 20 C 10 C 6 uur 5 dagen 34 mm 18 C
december 17 C 7 C 5 uur 5 dagen 31 mm 16 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Het leuke aan Alicante is dat je deze geweldige stad het hele jaar door kunt bezoeken. Er zijn geen maanden te verzinnen waarbij de klimatologische omstandigheden een reden zouden kunnen vormen om niet naar Alicante te reizen. Als je puur kijkt naar de mogelijkheden om aan het strand te liggen en ook nog in de zee te zwemmen dan wordt het een ander verhaal. Als je dan kijkt naar de combinatie van lucht- en zeewatertemperatuur dan is de periode juni tot begin oktober ideaal voor een vakantie in Alicante. Wie de heetste dagen wil ontwijken die zou kunnen overwegen om juli maar vooral augustus niet naar Alicante te gaan vanwege de kans dat het kwik ver boven de dertig graden uitstijgt. Aan de andere kant heb je in Alicante altijd nog de kans om verkoeling in de Middellandse Zee op te zoeken.

Meer info over Alicante

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Alicante:
Alicante in 24 foto's
Alicante informatie
Alicante tips
Alicante weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Alicante

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy